Back to Top

Οι σκύλοι ενοχλούνται από μερικές συνήθειές μας

Ακόμα και οι σκύλοι ενοχλούνται από ορισμένες ανθρώπινες συνήθειες παρόλο που εμείς δεν το καταλαβαίνουμε. Αυτές είναι: 

01. Χρησιμοποίηση πολλών λεκτικών εντολών: Οι σκύλοι είναι σε θέση να συμπεράνουν τι σημαίνουν μερικές λέξεις, αλλά δεν καταλαβαίνουν την ανθρώπινη γλώσσα. Αυτό στο οποίο βασίζονται για να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, είναι η «γλώσσα του σώματος». Μάλιστα, έχουν εξελιχθεί σε άριστους «αναγνώστες» του ανθρώπινου σώματος αφού μπορούν συχνά να καταλαβαίνουν τι σκεφτόμαστε ή αισθανόμαστε.

02. Και οι αγκαλιές έχουν τα όριά τους: Μπορεί σε εμάς οι αγκαλιές να είναι ο καλύτερος τρόπος έκφρασης των συναισθημάτων μας (υποστήριξη, αγάπη, χαρά, συμπόνοια κ.α.), όμως οι σκύλοι δεν εξελίχθηκαν με αυτόν τον τρόπο. Όταν ένας σκύλος τοποθετεί το μπροστινό του πόδι στο μέρος ενός άλλου σκυλιού, αυτό θεωρείται ως μια πράξη κυριαρχίας. Έτσι, ο σκύλος «βλέπει» την αγκαλιά μας ως μια προσπάθεια άσκησης κυριαρχίας πάνω του. Ορισμένα μπορεί να νιώθουν απειλή, φόβο, ακόμη και απέχθεια γι' αυτό και προκύπτουν πολλές φορές τα δαγκώματα. Επίσης, ενώ ένας σκύλος μπορεί να απολαμβάνει την αγκαλιά ενός ανθρώπου, μπορεί να αντιδράσει εντελώς διαφορετικά σε κάποιον άλλο που θα προσπαθήσει να κάνει κάτι παρόμοιο.

03. Χάιδεμα στο κεφάλι: Λανθασμένα πιστεύουν οι περισσότεροι, ότι στους σκύλους αρέσουν τα χάδια και τα ελαφριά χτυπήματα στο κεφάλι. Οι περισσότεροι σκύλοι δεν το απολαμβάνουν καθόλου. Το κεφάλι είναι και γι' αυτούς όσο και για εμάς, ένας «προσωπικός χώρος». Αντίθετα, στους τετράποδους φίλους μας αρέσει πολύ το απαλό χάιδεμα στη ράχη τους κοντά στην ουρά.

04. Προσέγγιση σε έναν ξένο σκύλο κοιτώντας τον στα μάτια: Όπως συμβαίνει και σε εμάς όταν κάποιος ξένος μας κοιτά στα μάτια, έτσι και για τους σκύλους, μια τέτοια ενέργεια τους κάνει να νιώθουν άβολα. Αν θέλεις να προσεγγίσεις έναν ξένο σκύλο με φιλικό τρόπο, είναι καλύτερα να τον πλησιάσεις το με το σώμα σου ελαφρώς γυρισμένο στο πλάι (οι ώμοι σου να μην «κοιτάζουν» απ’ ευθείας το σκύλο), τα μάτια σου να μην είναι «καρφωμένα» επάνω του και να του μιλήσεις με ήρεμη και χαλαρή φωνή.

...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...