Back to Top

Πότε κάποιος πρέπει να βάλει σιδεράκια;

Έξι στα δέκα παιδιά και ένας στους δύο ενήλικες χρειάζονται σιδεράκια στα δόντια τους.

Παρόλο που η  ορθοδοντική τα παλιότερα χρόνια δεν ήταν τόσο ανεπτυγμένη όσο σήμερα, τα παιδιά δεν φορούσαν σιδεράκια, διότι οι οδοντίατροι λειτουργούσαν κυρίως κατασταλτικά και όχι προληπτικά. Ο πρώτος ορθοδοντικός έλεγχος ενδείκνυται να γίνεται στην ηλικία των 7-8 χρόνων, αφού έχουν ανατείλει οι πρώτοι γομφίοι. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να αποφύγουμε πιθανές εξαγωγές δοντιών.
«Η πιο κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί ορθοδοντική θεραπεία είναι αυτή των  11 με 12 χρόνων και για το λόγο αυτό οι γονείς θα πρέπει να ενημερώνονται από τον οδοντογιατρό τους» λέει ο εξειδικευμένος ορθοδοντικός κ. Στέλιος Καϊλόγλου. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου, που στην ηλικία αυτή, η πλειοψηφία των παιδιών φορά σιδεράκια, σαν να είναι μόδα, οπότε το παιδί δεν νοιώθει ότι ξεχωρίζει.

Η διάρκεια της θεραπείας, ποικίλλει από 1,5 με 2 χρόνια και η σταθεροποίηση του αποτελέσματος διαρκεί ένα χρόνο. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί και η συμβολή πλαστικού χειρουργού. Η θεραπεία δεν είναι επώδυνη, καθώς μόνο τις πρώτες 2 - 3 μέρες γίνεται αντιληπτή μία μικρή πίεση, αλλά στη συνέχεια η ενόχληση εξαφανίζεται. Για το λόγο αυτό προτείνεται τα σιδεράκια να τοποθετούνται κοντά σε Σαββατοκύριακα και αργίες ή στις διακοπές.

Τα στοματικά προβλήματα που απαιτούν σιδεράκια είναι:
01. H άνω και η κάτω γνάθος έχουν μεν αρμονική σχέση, αλλά το μέγεθος των δοντιών δεν είναι αρμονικό, δηλαδή έχουμε μεγάλα δόντια και μικρή γνάθο ή το αντίστροφο.
02. Η άνω γνάθος προεξέχει σε σχέση με την κάτω γνάθο.
03. Η κάτω γνάθος προεξέχει σε σχέση με την άνω γνάθο.

Τα ορθοδοντικά προβλήματα οφείλονται κυρίως σε τρεις λόγους:
01. Στην στοματική αναπνοή, όπου η άνω γνάθος στενεύει, διότι η γλώσσα κάθεται στα κάτω δόντια και δεν πιέζει την υπερώα να ανοίξει.
02. Στη νηπιακή κατάποση, όπου το παιδί σπρώχνει την γλώσσα προς τα έξω όταν καταπίνει. Αν αναλογιστούμε ότι καταπίνουμε 1200-1400 φορές το 24ωρο, καταλαβαίνουμε ότι αντίστοιχα είναι σαν να πιέζουμε δυνατά τόσες φορές τα δόντια μας προς τα έξω και η δύναμη της γλώσσας είναι πολύ μεγάλη
03. Στον θηλασμό του δακτύλου, που πρέπει να αποφεύγεται.


...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη

Πηγές: www.protothema.grwww.rossortho.netwww.orthodonticexcellence.co.uk

0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...