Back to Top

Τα ερωτικά φιλιά μας κρατούν υγιείς

Ήξερες ότι με κάθε ερωτικό φιλί ανταλλάσσουμε 80 εκατομμύρια μικρόβια;

Βιολόγοι από τον Ολλανδικό Οργανισμό Εφηρμοσμένης Επιστημονικής Έρευνας ανακάλυψαν ότι τα ερωτικά φιλιά επιτρέπουν στο ζευγάρι να ανταλλάσσει τα μικρόβιά του. Παρόλο που θα περίμενε κανείς ότι το φαινόμενο αυτό θα είναι αρκετά επιβλαβές, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο: Χάρη στη μεταφορά των μικροβίων μέσω του φιλιού, ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημα, και έτσι ένα ζευγάρι είναι σε θέση να συμβιώσει αρρωσταίνοντας λιγότερο ο ένας από τον άλλο.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι για να μπορεί ένα ζευγάρι να συμβιώνει δίχως να αρρωσταίνει συνεχώς, πρέπει να μοιράζεται κοινά βακτήρια. Τα φιλιά στο στόμα με τη βοήθεια της γλώσσας, είναι ένας από τους αποδοτικότερους τρόπους ανταλλαγής μικροβίων, καθώς υπολογίστηκε ότι με ένα και μόνο ερωτικό φιλί διαρκείας 10 δευτερολέπτων, το ζευγάρι ανταλλάσσει 80 εκατομμύρια μικρόβια.

«Σκοπός της μελέτης μας ήταν να δούμε την έκταση ανταλλαγής του στοματικού μικροβιακού φορτίου με το φιλί και όπως διαπιστώσαμε, όσο περισσότερο φιλιέται ένα ζευγάρι, τόσο πιο όμοιο είναι από μικροβιακής πλευράς. Στην πραγματικότητα, όσα ζευγάρια φιλιούνται παθιασμένα στο στόμα εννέα φορές την ημέρα έχουν σχεδόν πανομοιότυπο μικροβίωμα στον οργανισμό τους», δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας δρ Ρέμκο Κορτ.


...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος


1 σχόλιο:

γράψε το σχόλιό σου...