Back to Top

Τα αναψυκτικά γερνούν τα κύτταρά μας

Μόλις ένα κουτάκι αναψυκτικού με ζάχαρη την ημέρα μπορεί να γεράσει τα κύτταρά μας.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο (Η.Π.Α.),  αφού μελέτησαν 5309 άτομα αποφάνθηκαν ότι άτομα που καταναλώνουν 350 ml αναψυκτικών την ημέρα, παρουσιάζουν αλλαγές στο DNA τους, οι οποίες κάνουν τα κύτταρα τους 4,6 χρόνια γηραιότερα σε σύγκριση με το φυσιολογικά.

Από την μελέτη του DNA των συμμετεχόντων προέκυψε ότι τα τελομερή (τα προστατευτικά «σκουφάκια» που φέρουν χρωμοσώματα στα άκρα τους) ήταν πιο κοντά στα άτομα που έπιναν συχνά αναψυκτικά. Το μειωμένο μήκος των τελομερών έχει συνδεθεί με τη μείωση του προσδόκιμου ζωής καθώς και με την ανάπτυξη κάποιων μορφών καρκίνου, καρδιοπαθειών και διαβήτη. Άλλες μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι και παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα και το στρες, επιδρούν αρνητικά στο μήκος των τελομερών. Τα τελομερή στην ουσία, λειτουργούν ως ένα είδος γενετικού «ρολογιού» που χτυπά και δείχνει τη φθορά του οργανισμού μας.

Ο Ντέιβιντ Τζέικομπς, καθηγητής Δημόσιας Υγείας και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα (Η.Π.Α.), ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, τόνισε πως «Είναι ενδιαφέρουσα η σύνδεση που προέκυψε μεταξύ της ζάχαρης των αναψυκτικών και των τελομερών. Ωστόσο η εμφάνιση μιας νόσου αποτελεί μια μακροχρόνια διαδικασία και δεν μπορούμε να πούμε, με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, ότι υπάρχει μακροπρόθεσμη επίδραση των αναψυκτικών στην εμφάνιση νόσων. Απαιτούνται τώρα μακροχρόνιες μελέτες».


...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος
Πηγές: www.newsonly.grwww.crashonline.grwww.skai.gr

0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...