Back to Top

Ένας στους πέντε καλύπτει τη webcam του

Σε ορισμένες χώρες, το ποσοστό αυτό είναι ακόμη υψηλότερο με αποκορύφωμα τους πολίτες της Κίνας (40%).

Σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky Lab και της B2B International, το 21% των χρηστών καλύπτουν τις webcam τους, καθώς φοβούνται το ενδεχόμενο να παρακολούθησης μέσω του υπολογιστή τους. Επίσης, σχεδόν το ένα τέταρτο των χρηστών (24%), αγνοεί εντελώς τον κίνδυνο παρακολούθησης, ενώ μόλις το 42% των ερωτηθέντων έχουν πλήρη επίγνωση της απειλής.

Μια webcam μπορεί να παραβιαστεί από τους ψηφιακούς εγκληματίες για να αποσπάσουν εταιρικά μυστικά ή για να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Επίσης οι επίδοξοι εγκληματίες μπορούν να τραβήξουν φωτογραφίες που εκθέτουν ένα ανυποψίαστο θύμα και να τις χρησιμοποιήσουν είτε εκβιασμό, είτε απλά για διασκέδαση, διασύροντας απλά το θύμα.

Ωστόσο, αρκετές φορές, και εμείς οι ίδιοι κάνουμε το έργο των ψηφιακών εγκληματιών ακόμα πιο εύκολο. Για παράδειγμα, ένας στους δέκα ερωτηθέντες παραδέχτηκε ότι έχει γράψει σε χαρτί τα στοιχεία σύνδεσής του και τα έχει αφήσει ακριβώς δίπλα στον υπολογιστή. Μια σύγχρονη webcam μπορεί εύκολα να απαθανατίσει τέτοιες πληροφορίες. Τέλος αξίζει να αναφερθεί, πως το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους υπολογιστές. Σύμφωνα με την ίδια την έρευνα, ένα σημαντικό ποσοστό χρηστών (5%) καλύπτει και τις κάμερες των φορητών τους συσκευών.


...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη

Πηγές: www.real.gr, www.destinosoft.comwww.counselheal.com, www.endiaferonta.com

0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...