Back to Top

Οι στεγνωτήρες χεριών εκτοξεύουν βακτήρια

Οι στεγνωτήρες χεριών στις δημόσιες τουαλέτες είναι πολύ χειρότεροι από τις χάρτινες πετσέτες, όσον αφορά την εξάπλωση των παθογόνων μικροοργανισμών.

Σύμφωνα με έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Λιντς (Αγγλία), οι αυτόματες συσκευές που εκτοξεύουν ζεστό αέρα για να στεγνώσει κανείς τα χέρια του, εξαπλώνουν βακτήρια σε όλο τον χώρο τριγύρω (έως και σε ακτίνα δυο μέτρων). Οι συγκεντρώσεις μικροβίων στον αέρα γύρω από τέτοιες συσκευές είναι έως 27 φορές μεγαλύτερες σε σχέση με τον αέρα γύρω από τις χάρτινες πετσέτες.

Όπως διαπιστώθηκε, παρόλο που η αυτόματη συσκευή λειτουργεί γύρω στα 15 δευτερόλεπτα, τα βακτήρια παραμένουν στον χώρο για αρκετό χρονικό διάστημα ακόμα. Οι μισοί σχεδόν μικροοργανισμοί ανιχνεύτηκαν στον αέρα πέντε λεπτά μετά το σταμάτημα του στεγνώματος, ενώ επίσης και ύστερα από 15 λεπτά υπήρχαν ακόμη στον αέρα αρκετή ποσότητα μικροβίων. Μάλιστα, όσο πιο έντονα εκτοξεύεται ο θερμός αέρας από τη συσκευή στεγνώματος, τόσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα των διασκορπισμένων βακτηρίων στον χώρο.

«Κάθε φορά που στεγνώνετε τα χέρια σας σε μια δημόσια τουαλέτα χρησιμοποιώντας έναν ηλεκτρικό στεγνωτήρα, εξαπλώνετε βακτήρια χωρίς να το ξέρετε. Μπορεί επίσης να δέχεστε μικρόβια από τα χέρια άλλων ανθρώπων. Αυτά τα ευρήματα είναι σημαντικά για να κατανοήσουμε τους τρόπους που τα βακτήρια εξαπλώνονται, μεταδίδοντας ασθένειες», δήλωσε ο Μαρκ Γουίλκοξ επικεφαλής της έρευνας.


...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...