Back to Top

Γιατί οι ζέβρες έχουν ρίγες;

Λύθηκε μάλλον το χρόνιο  μυστήριο γιατί οι ζέβρες έχουν ασπρόμαυρες ρίγες.

Αμερικάνοι ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια πιστεύουν πως το χαρακτηριστικό μοτίβο άσπρου και μαύρου διατηρεί τα ζώα δροσερά κάτω από τον καυτό αφρικανικό ήλιο. Και αυτό γιατί η διαφορά με την οποία απορροφάται και εκπέμπεται η θερμότητα από τα σκούρα και λευκά τμήματα, δημιουργεί μια αίσθηση δροσιάς στο ζώο.

Για να φτάσουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές συνέκριναν τις λωρίδες που έχουν οι ζέβρες σε 16 διαφορετικές τοποθεσίες και τις συνθήκες διαβίωσής τους εκεί, συμπεριλαμβανομένων των καιρικών συνθηκών, της βλάστησης και της παρουσίας λιονταριών και μυγών που δαγκώνουν. Η ανάλυση αποκάλυψε μια καθαρή σύνδεση ανάμεσα στη θερμοκρασία και το μοτίβο της γούνας των ζώων, με τις ζέβρες που ζούσαν στις πιο θερμές περιοχές να έχουν τα πιο ριγέ σώματα. Επιπλέον, οι ζέβρες που ζούσαν σε περιοχές με τροπικό κλίμα είχαν ακόμη τις πιο σκούρες λωρίδες και, κατά συνέπεια, τις καλύτερες συνθήκες «κλιματισμού».

Παλαιότερα, είχε υποστηριχθεί ότι οι ασπρόμαυρες λωρίδες εξυπηρετούσαν στη δημιουργία μιας οπτικής ψευδαίσθησης, η οποία ζαλίζει τα λιοντάρια. Ωστόσο, αν ίσχυε κάτι τέτοιο, τότε θα έπρεπε να έχουν εντοπιστεί περισσότερα λιοντάρια σε περιοχές όπου οι ζέβρες είχαν τις λιγότερες ρίγες, κάτι που δεν έγινε. Επιπλέον, τα λιοντάρια είναι πολύ καλά στο να πιάνουν ζέβρες και επομένως αν οι λωρίδες λειτουργούσαν ως αμυντικός μηχανισμός, δεν αποδείχτηκε αποτελεσματικές.


...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...