Back to Top

Το Σαββατοκύριακο δεν αρκεί για ξεκούραση

Tο Σαββατοκύριακο δεν είναι αρκετό για να ξεκουραστούμε ύστερα από μια εργασιακή εβδομάδα.

Σύμφωνα με μελέτη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια (Η.Π.Α.), ο ύπνος που χάνεται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, δεν αναπληρώνεται μέσα σε δυο μόνο ημέρες. Στη μελέτη τους παρακολούθησαν επί 13 βράδια μια ομάδα νεαρών ανδρών και γυναικών. Τις τέσσερις πρώτες νύχτες, οι εθελοντές κοιμόταν από ένα οκτάωρο, τις επόμενες έξι νύχτες από έξι ώρες, ενώ τις τρεις τελευταίες νύχτες κοιμήθηκαν από ένα 10ωρο.

Όπως προέκυψε, οι επιδόσεις τους μειώθηκαν όταν συστηματικά περιορίσθηκε ο ύπνος τους, ενώ δεν βελτιώθηκαν ύστερα από τις δύο νύχτες 10ωρου ύπνου. «Έπειτα από μία εβδομάδα ήπιας στέρησης ύπνου, οι δύο νύχτες του 10ωρου ύπνου ήταν αρκετές για να νιώθουν λιγότερο κουρασμένοι οι εθελοντές, αλλά δεν βελτιώθηκαν οι επιδόσεις τους σε διάφορα τεστ. Συνεπώς η συνήθης πρακτική της παράτασης του ύπνου τα Σαββατοκύριακα για να αντισταθμιστεί η έλλειψη ύπνου μέσα στην εβδομάδα, δεν αρκεί για να αντιστραφούν οι αθροιστικές επιδράσεις της έλλειψης στις νοητικές λειτουργίες», δήλωσε ο δρ Βγόντζας, επικεφαλής της μελέτης.

Η μελέτη έδειξε επίσης, ότι οι άντρες που στερούνται τον ύπνο τους, δυσκολεύονται να ξυπνήσουν νωρίς το Σαββατοκύριακο. Αντιθέτως, οι γυναίκες αποδείχτηκαν πιο ανθεκτικές στην έλλειψη ύπνου, πιθανώς διότι ωφελούνται περισσότερο από τον βαθύ ύπνο. Ωστόσο, οι γυναίκες (και οι άντρες βέβαια) δεν πρέπει να εφησυχάζουν, διότι προγενέστερη μελέτη του Πανεπιστημίου του Γουώργουϊκ και του University College του Λονδίνου (Αγγλία), συνέδεσε την έλλειψη ύπνου με αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιολογικών προβλημάτων.


...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...