Back to Top

Τι βρίσκεται στην καρδιά του πυρήνα της Γης;

Ο πυρήνας της Γης έχει μέγεθος σχεδόν όσο η Σελήνη και αποτελεί ουσιαστικά μια συμπαγή σιδερένια σφαίρα.

Λόγω της υψηλής θερμοκρασίας κανείς δεν έχει επισκεφθεί το κέντρο της Γης, και ούτε πρόκειται μάλλον. Σύμφωνα με εκτιμήσεις Αμερικανών και Κινέζων επιστημόνων, στην καρδιά του πυρήνα βρίσκεται πιθανόν ένας δεύτερος μικρότερος πυρήνας. Οι εκτιμήσεις τους βασίζονται στην ανάλυση των σεισμικών κυμάτων που διαπερνούν το εσωτερικό της Γης (όπως οι υπέρηχοι), και του τρόπου που αυτά τα κύματα μεταβάλλονται, καθώς διασχίζουν τα διαδοχικά γεωλογικά στρώματα.

Οι κρύσταλλοι σιδήρου του δεύτερου πυρήνα διαθέτουν διαφορετική δομή από εκείνους του εξωτερικού μέρος του πυρήνα.  Οι κρύσταλλοι στον εσωτερικό πυρήνα, που έχει διάμετρο σχεδόν την μισή του όλου πυρήνα, είναι ευθυγραμμισμένοι σε κατεύθυνση Ανατολής - Δύσης, ενώ οι κρύσταλλοι στον εξωτερικό πυρήνα σε κατεύθυνση Βορρά - Νότου. Επιπλέον, οι κρύσταλλοι στην εσώτερη σφαίρα φαίνεται να συμπεριφέρονται διαφορετικά από εκείνους του εξωτερικού πυρήνα, άρα μπορεί να αποτελούνται από διαφορετικό τύπο κρυστάλλων.

Το γεγονός ότι έχει κρυστάλλους που «κοιτάνε» σε διαφορετικές κατευθύνσεις, δείχνει ότι το εξωτερικό και το εσωτερικό τμήμα του σχηματίστηκαν υπό διαφορετικές συνθήκες και σε διαφορετικές χρονικές περιόδους στην μακρά γεωλογική ιστορία της Γης. Παραμένει βέβαια άγνωστο για ποια αιτία υπάρχει αυτός ο διαφορετικός προσανατολισμός στους κρυστάλλους, που διαχωρίζει τον πυρήνα σε δύο μέρη.


...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη

0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...