Back to Top

Tα κουκούτσια από το καρπούζι μας κάνουν καλό

Κι όμως είναι μύθος ότι η κατάποση κουκουτσιών από τα καρπούζια βλάπτουν την υγεία μας.

Κόντρα στις προκαταλήψεις, οι επιστήμονες γκρεμίζουν τους μύθους και μας παροτρύνουν να τρώμε τα κουκούτσια από το καρπούζι. Αφού εξετάστηκε η διατροφική τους αξία, αποδείχτηκε πρόκειται για μια πραγματική «υπερτροφή». Και αυτό γιατί οι σπόροι κουκουτσιών είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά, ενώ αυτοί που έχουν φυτρώσει και βλαστήσει, είναι ακόμη πιο θρεπτικοί από τους «αφύτρωτους» σπόρους.

Συγκεκριμένα, οι σπόροι καρπουζιού περιέχουν βιταμίνη Β, μαγνήσιο, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη. Ενδεικτικά, μόλις 1/8 του φλιτζανιού σπόροι περιέχουν δέκα γραμμάρια πρωτεΐνης-ποσότητα συγκρίσιμη με όση πρωτεΐνη περιέχει ένα κεσεδάκι γιαούρτι. Παράλληλα, όταν βλαστήσουν οι φυτρωμένοι σπόροι, απορροφούν θρεπτικά συστατικά, αυξάνουν την πυκνότητα των θρεπτικών ουσιών και γίνονται πιο εύπεπτοι. Τέλος, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η κατανάλωσή των κουκουτσιών μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης, της φλεγμονής και του κινδύνου για καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο.


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...