Back to Top

Το μέγεθος των ψαριών μειώνεται συνεχώς

Μέχρι το 2050, το μέγεθος των ψαριών αναμένεται να συρρικνωθεί έως και 24%.

Η κλιματική αλλαγή κατονομάζεται ως η κύρια αιτία της συρρίκνωσης των ψαριών. Στο πλαίσιο της έρευνας τους, οι επιστήμονες του πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ του Καναδά, ανέπτυξαν ένα μοντέλο για να εξετάσουν τις επιπτώσεις της αύξησης της θερμοκρασίας των υδάτων σε περισσότερα από 600 είδη ψαριών την περίοδο 2001 με 2050.

Οι αρχηγοί έχουν μπάσα φωνή


Όταν οι γυναίκες ή οι άντρες θέλουν να διαλέξουν κάποιον για αρχηγό τους, επιλέγουν πάντα το άτομα που έχει βαθύτερη φωνή. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν έρευνες δυο πανεπιστημίων των Η.Π.Α.


Γιατί τα ελβετικά τυριά έχουν τρύπες;

Έναν αιώνα προσπαθούσαν οι επιστήμονες να βρουν την απάντηση, αλλά τελικά η ανακάλυψή της έγινε εντελώς τυχαία.

Οι ερευνητές του ινστιτούτου επιστημών και τροφίμων «Agroscope» (Βέρνη - Γερμανία), σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Ομοσπονδιακό Εργαστήριο Δοκιμών Υλικών και Έρευνας, «Empa», κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι τρύπες στο τυρί δημιουργούνται από μικροσωματίδια άχυρου που πέφτουν στο γάλα κατά το άρμεγμα των αγελάδων.

Τι συμβολίζουν τα χρώματα που προτιμάμε;

Τα χρώματα της προτίμησής μας, σε ρούχα, κινητά, αυτοκίνητα κτλ., αποκαλύπτουν πολλά για τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά μας.

Σύμφωνα με επιστημονικές θεωρίες, η κατανόηση των χρωμάτων φτάνει στα βαθιά επίπεδα της ανθρώπινης υπόστασης, πέρα δηλαδή από όσα έχουμε δει στη φύση και στις κοινωνικές τους χρήσεις. Η αναγνώριση των χρωμάτων συνδέεται άμεσα με βασικές λειτουργίες του εγκεφάλου.

Γιατί το φαγητό στα αεροπλάνα είναι άνοστο;

Κι όμως δεν ευθύνεται το φαγητό που η γεύση του δεν φαίνεται σε εμάς αρεστή.

Στο πανεπιστήμιο Cornell της Νέας Υόρκης, λαμβάνοντας υπόψιν τα παράπονα των επιβατών για τις «αέρινες» γεύσεις, αποφάσισαν να ερευνήσουν τους λόγους που το φαγητό στα αεροπλάνα δεν είναι και τόσο νόστιμο. Χρησιμοποίησαν 50 εθελοντές στους οποίους έδωσαν να φάνε τις πέντε βασικές γεύσεις: γλυκό, αλμυρό, ξινό, πικρό και umami (λέξη ιαπωνικής προέλευσης που δηλώνει ένα φαγητό με γεμάτη γεύση π.χ. μπέικον, ντομάτα, τυρί κτλ).

Έχουν οι σκύλοι αχρωματοψία;

Κι όμως είναι ακόμα ένας μύθος ότι τα σκυλιά βλέπουν διακρίνουν μόνο το άσπρο και το μαύρο.

Οι σκύλοι μπορούν διακρίνουν το μπλε, το κίτρινο και πάμπολλες αποχρώσεις ενδιάμεσης κατάστασης. Βλέπουν δηλαδή τον κόσμο αντίστοιχα με ανθρώπους που πάσχουν από αχρωματοψία. Για παράδειγμα, ένας σκύλος αντιλαμβάνεται το έντονο κόκκινο ως καφετί κίτρινο, ενώ το έντονο πράσινο το βλέπει πάλι ως κίτρινο, αλλά λίγο πιο μουντό. Αυτό οφείλεται στη δομή των ματιών τους, αλλά και σε εξελικτικούς παράγοντες.