Back to Top

Πότε κάποιος θεωρείται μορφωμένος;

.
Ρώτησαν κάποτε τον φιλόσοφο Σωκράτη πότε ένας άνθρωπος θεωρείται μορφωμένος. Δεν ανέφερε καθόλου την συσσώρευση γνώσεων. Απεναντίας απάντησε με τον εξής τρόπο:

«Η μόρφωση, είναι θέμα συμπεριφοράς. Ποιους ανθρώπους θεωρώ μορφωμένους;
1. Πρώτα απ’όλους αυτούς που ελέγχουν δυσάρεστες καταστάσεις, αντί να ελέγχονται από αυτές…
2. Αυτούς που αντιμετωπίζουν όλα τα γεγονότα με γενναιότητα και λογική…
3. Αυτούς που είναι έντιμοι σε όλες τους τις συνδιαλλαγές 
4. Αυτούς που αντιμετωπίζουν γεγονότα δυσάρεστα και ανθρώπους αντιπαθείς καλοπροαίρετα... 
5. Αυτούς που ελέγχουν τις απολαύσεις τους…
6. Αυτούς που δεν νικήθηκαν από τις ατυχίες & τις αποτυχίες τους…
7. Αυτούς που δεν έχουν φθαρεί από τις επιτυχίες και την δόξα τους…».

Τα καλύτερα κλασικά βιβλία όλων των εποχών

Έντονο ελληνικό και λατινικό άρωμα έχει η λίστα με τα καλύτερα κλασικά βιβλία όλων των εποχών.

Τη λίστα της βρετανικής Telegraph,  μονοπωλούν συγγραφείς όπως ο Ομηρος, ο Πλάτωνας, ο Ηρόδοτος, ο Οβίδιος ως μια αναγνώριση της επίδρασης που άσκησαν οι δύο αυτοί πολιτισμοί στη διαμόρφωση του κλασσικού τρόπου σκέψης. Μοναδικός εκτός «δυάδας» είναι ο Άγιος Αυγουστίνος ο οποίος παρόλο που ήταν κι αυτός Ρωμαίος πολίτης, καταγόταν από την Αφρική.

Επικίνδυνη η παρατεταμένη χρήση ακουστικών

Μεγάλοι κίνδυνοι ελλοχεύουν όταν έχει κανείς ένα ηχείο με υψηλή ένταση διαρκώς στο αυτί του.

Η ένταση του ήχου των ακουστικών θα πρέπει να ρυθμίζεται το πολύ στο 50-60% του μεγίστου. Με τα σημερινά δεδομένα, ένας στους πέντε έφηβους υποφέρει από κάποιου είδους ακουστική δυσλειτουργία, ποσοστό που ξεπερνά κατά 5% τα αντίστοιχα αποτελέσματα του 1980.

Ψωμί το οποίο δεν μουχλιάζει

Μια αμερικανική εταιρεία υπόσχεται ψωμί που θα διατηρείται φρέσκο τουλάχιστον για 2 μήνες. 

Η επαναστατική τεχνική αναπτύχθηκε από την εταιρεία Microzap και έχει να κάνει με τον τρόπο επεξεργασίας της ζύμης: Το ψωμί βομβαρδίζεται από τις ακτίνες ενός εξελιγμένου φούρνου μικροκυμάτων, ο οποίος εξολοθρεύει τα σπόρια που προκαλούν το φαινόμενο της μούχλας.

Η μαγειρική έκανε τον άνθρωπο πιο έξυπνο

Μάλλον επιβεβαιώνεται η θεωρία ότι άνθρωπος έγινε πιο έξυπνος χάρη στη μαγειρική.

Το τεμαχισμένο και μαγειρεμένο φαγητό επιτρέπει στο ανθρώπινο πεπτικό σύστημα να αντλεί περισσότερη ενέργεια. Κάτι που είναι αναμενόμενο, αφού το μαγείρεμα διασπά τα συστατικά των τροφών και περιορίζει τις ενεργειακές απαιτήσεις της πέψης. Αντιθέτως, το ωμό μη επεξεργασμένο φαγητό, θα έπρεπε μασηθεί ασταμάτητα για 9 ώρες την ημέρα προκειμένου να θρέψει τον ενεργοβόρο εγκέφαλο.

Γιατί τα γράμματα στα πληκτρολόγια των υπολογιστών είναι μπερδεμένα;

Πρόκειται για την διάταξη «QUERTY» η οποία εφαρμόζεται πλέον σε κάθε πληκτρολόγιο.

Η πρώτη γραφομηχανή κατασκευάστηκε από τον Christopher Sholes Latham το 1868 στις ΗΠΑ. Περιελάμβανε έναν κινητό μηχανισμό με μελάνι, έναν μοχλό για τη συστροφή του χαρτιού και ένα πληκτρολόγιο με γράμματα, τα οποία αρχικά ήταν τοποθετημένα αλφαβητικά μεταξύ τους. Από την αρχή της λειτουργίας τους όμως, οι γραφομηχανές παρουσίασαν αρκετά λειτουργικά προβλήματα.

Πού πονάει πιο πολύ το τσίμπημα της μέλισσας;

Μια οριστική απάντηση σε αυτό το ερώτημα αναζητείται εδώ και πολλά χρόνια.

Ο Αμερικανός Μάικλ Σμιθ άφησε τις μέλισσες να τσιμπήσουν το γυμνό σώμα του σε διάφορα σημεία. Μετά από πέντε τσιμπήματα καθημερινά, επί 38 συνεχόμενες ημέρες, σε 25 διαφορετικά σημεία του σώματός του, η ετυμηγορία του ήταν ότι πιο οδυνηρό από όλα είναι το τσίμπημα στα ρουθούνια της μύτης.