Παλιότερα, οι ειδικοί συνιστούσαν στους δρομείς αντοχής να αποφεύγουν το φαγητό μία ώρα πριν από την άσκηση.
Υποστήριζαν ότι οι θερμίδες που έμπαιναν στον οργανισμό, μπορεί να είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί απότομα η ποσότητα σακχάρου στο αίμα, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει την απόδοση του αθλητή. Η θεωρία αυτή αναπτύχθηκε μετά από μελέτες που έδειχναν ότι τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, συνδέονταν άμεσα με την επίδοση των αθλητών και ότι αυτή έπεφτε όταν οι αθλητές έτρωγαν ή έπιναν τροφές και υγρά με ζάχαρη πριν από την άσκηση.