Back to Top

Με υγρή άμμο κατασκευάστηκαν οι πυραμίδες

Ένα ιδιαίτερο «τέχνασμα» χρησιμοποίησαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι για την οικοδόμηση των πυραμίδων.

Για την κατασκευή των πυραμίδων χρησιμοποιήθηκαν τεράστιες λίθοι, οι οποίες έπρεπε να μεταφερθούν μέσω έλκηθρων από μεγάλες αποστάσεις. Για να κάνουν ευκολότερη τη μεταφορά τους, έβρεχαν την άμμο πάνω στην οποίο κινούνταν το εν λόγω έλκηθρο. Εφόσον χρησιμοποιούνταν η κατάλληλη ποσότητα νερού, μειωνόταν στο μισό ο αριθμός των εργατών που απαιτούνταν.

Οι άνδρες κοιτούν σώμα, οι γυναίκες το πρόσωπο

Σε αυτό ο συμπέρασμα κατέληξε έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο Όστιν του Τέξας.

Η έρευνα επιβεβαίωσε τις υποψίες ότι οι άνδρες νοιάζονται περισσότερο για το σώμα μιας γυναίκας, όταν πρόκειται για μια σύντομης διάρκειας σχέση, ενώ οι γυναίκες έχουν πιο ευρεία κριτήρια. Συγκεκριμένα, αυτό που εκτιμούν οι άνδρες στις γυναίκες δεν είναι το πνεύμα και το πρόσωπό τους, αλλά τις καμπύλες τους. Οι γυναίκες από την άλλη, κάνουν ακριβώς το αντίθετο: Κοιτούν τον άνδρα στο πρόσωπο.

Η «Κιβωτός του Νώε» θα μας σώσει (ξανά;)

Για τα χειρότερα ετοιμάζονται επιστήμονες και αρχιτέκτονες από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Επιστήμονες από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, την Ολλανδία και την Ιταλία σχεδιάζουν μία διαστρική Κιβωτό, η οποία θα διασώσει τον ανθρώπινο πολιτισμό όταν η Γη καταστεί πλέον αφιλόξενη για το είδος μας. Στόχος είναι, το διαστημόπλοιο «Περσεφόνη» να εκτοξευθεί σε 100 χρόνια, μεταφέροντας χιλιάδες ανθρώπους, αλλά και την χλωρίδα και πανίδα του πλανήτη μας σε αναζήτηση ενός νέου φιλόξενου κόσμου.

Μην πλένεις το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψεις

Μπορεί να είναι συνήθεια να πλένουμε το κοτόπουλο πριν το μαγείρεμα αλλά είναι επικίνδυνο για την υγεία μας.

Αν και το ωμό κοτόπουλο μπορεί να έχει βακτήρια στην επιφάνειά του, μια έρευνα με επικεφαλής την Dr. Jennifer Quinlan του Drexel University (Η.Π.Α.), έδειξε ότι το πλύσιμο των ωμών πουλερικών κάτω από τρεχούμενο νερό στο νεροχύτη της κουζίνας, είναι μια κακή πρακτική.

Το ακριβότερο τυρί προέρχεται από γαΐδαρο

Ένα ιδιαίτερο γαλακτοκομικό προϊόν φέρνει στο προσκήνιο η σερβική κουζίνα.

Ο λόγος για το Pule Donkey Cheese, το οποίο παρασκευάζεται από γάλα γαϊδούρας. Η τιμή του ανέρχεται στα 1.000 ευρώ το κιλό, λόγω της σπανιότητάς του, καθώς υπάρχουν μόλις 100 γαϊδούρια που αρμέγονται για την παρασκευή του, ενώ για να γίνει ένα κιλό τυρί απαιτούνται 25 λίτρα γάλακτος. Μάλιστα, το τυρί που παράγεται στην Zasavica της Σερβίας, μπορεί να φτάσει μέχρι και 3.000 ευρώ το κιλό.

Το πιο συχνά εκφραστικά λάθη που κάνουμε

Σε πολλές εκφράσεις που χρησιμοποιούμε, εντοπίζονται αρκετά γραμματικά, συντακτικά αλλά και νοηματικά λάθη.

Σωστό: Περισσότεροι από έναν ή περισσότεροι του ενός.
Λάθος: Περισσότεροι από ένας.

Σωστό: Αντίγραψε ό,τι βλέπεις.
Λάθος: Αντέγραψε ό,τι βλέπεις.

Σωστό: Προ Μεσημβρίας, Μετά Μεσημβρίαν
Λάθος: Μετά Μεσημβρίας.

Πώς να νικήσεις στο πέτρα-ψαλίδι-χαρτί...

Το ερώτημα αυτό, έχει απασχολήσει κατά καιρούς σπουδαίες μαθηματικές προσωπικότητες.

Θεωρητικά, η βέλτιστη τακτική για να κερδίσει κανείς σε αυτό το παιχνίδι είναι να επιλέγει τις κινήσεις του τυχαία, έτσι ώστε ο αντίπαλος να μην μπορεί να κάνει προβλέψεις. Αυτό αντιστοιχεί στη λεγόμενη «Ισορροπία Νας», η οποία παίρνει το όνομά της από τον Τζον Φορμπς Νας, τον αμφιλεγόμενο πρωτοπόρο της θεωρίας των παιγνίων (η ζωή του μεταφέρθηκε μάλιστα στο σινεμά το 2001 στην ταινία Ένα Υπέροχο Μυαλό). Η τυχαιότητα της ισορροπίας Νας είναι θεωρητικά η βέλτιστη στρατηγική.