Back to Top

Ποταμός περνάει πάνω από άλλο ποταμό

Μια ασυνήθιστη πλωτή γέφυρα βρίσκεται πάνω από τον ποταμό Έλβα στη Γερμανία.

Ο εν λόγω ποταμός βρίσκεται στο Μαγδεμβούργο, μια πόλη κοντά στο Βερολίνο. Στην ουσία πρόκειται για μια πρωτότυπη δημιουργία ενός ποταμού ώστε να περνάει πάνω από έναν άλλο ποταμό. Η κατασκευή της γέφυρας-ποταμού που κράτησε έξι ολόκληρα χρόνια, ολοκληρώθηκε το 2003.

Το μεγαλύτερο αντικείμενο που έχει μετακινηθεί από τον άνθρωπο

Πρόκειται για την υπεράκτια πλατφόρμα φυσικού αερίου που φέρει το όνομα «Troll-Α».

Η πλατφόρμα φυσικού αερίου «Troll-A» αποτελεί μια εξαιρετική κατασκευαστική δομή που ζυγίζει 656.000 τόνους και έχει ύψος 472 μέτρα. Δεν είναι μόνο ένα από τα πιο σύνθετα έργα μηχανικής στην ιστορία αλλά και το μεγαλύτερο αντικείμενο που κατάφερε ποτέ να μετακινήσει ο άνθρωπος πάνω στην επιφάνεια της Γης.

Το μέγεθος των ψαριών μειώνεται συνεχώς

Μέχρι το 2050, το μέγεθος των ψαριών αναμένεται να συρρικνωθεί έως και 24%.

Η κλιματική αλλαγή κατονομάζεται ως η κύρια αιτία της συρρίκνωσης των ψαριών. Στο πλαίσιο της έρευνας τους, οι επιστήμονες του πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ του Καναδά, ανέπτυξαν ένα μοντέλο για να εξετάσουν τις επιπτώσεις της αύξησης της θερμοκρασίας των υδάτων σε περισσότερα από 600 είδη ψαριών την περίοδο 2001 με 2050.

Οι αρχηγοί έχουν μπάσα φωνή


Όταν οι γυναίκες ή οι άντρες θέλουν να διαλέξουν κάποιον για αρχηγό τους, επιλέγουν πάντα το άτομα που έχει βαθύτερη φωνή. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν έρευνες δυο πανεπιστημίων των Η.Π.Α.


Γιατί τα ελβετικά τυριά έχουν τρύπες;

Έναν αιώνα προσπαθούσαν οι επιστήμονες να βρουν την απάντηση, αλλά τελικά η ανακάλυψή της έγινε εντελώς τυχαία.

Οι ερευνητές του ινστιτούτου επιστημών και τροφίμων «Agroscope» (Βέρνη - Γερμανία), σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Ομοσπονδιακό Εργαστήριο Δοκιμών Υλικών και Έρευνας, «Empa», κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι τρύπες στο τυρί δημιουργούνται από μικροσωματίδια άχυρου που πέφτουν στο γάλα κατά το άρμεγμα των αγελάδων.

Τι συμβολίζουν τα χρώματα που προτιμάμε;

Τα χρώματα της προτίμησής μας, σε ρούχα, κινητά, αυτοκίνητα κτλ., αποκαλύπτουν πολλά για τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά μας.

Σύμφωνα με επιστημονικές θεωρίες, η κατανόηση των χρωμάτων φτάνει στα βαθιά επίπεδα της ανθρώπινης υπόστασης, πέρα δηλαδή από όσα έχουμε δει στη φύση και στις κοινωνικές τους χρήσεις. Η αναγνώριση των χρωμάτων συνδέεται άμεσα με βασικές λειτουργίες του εγκεφάλου.

Γιατί το φαγητό στα αεροπλάνα είναι άνοστο;

Κι όμως δεν ευθύνεται το φαγητό που η γεύση του δεν φαίνεται σε εμάς αρεστή.

Στο πανεπιστήμιο Cornell της Νέας Υόρκης, λαμβάνοντας υπόψιν τα παράπονα των επιβατών για τις «αέρινες» γεύσεις, αποφάσισαν να ερευνήσουν τους λόγους που το φαγητό στα αεροπλάνα δεν είναι και τόσο νόστιμο. Χρησιμοποίησαν 50 εθελοντές στους οποίους έδωσαν να φάνε τις πέντε βασικές γεύσεις: γλυκό, αλμυρό, ξινό, πικρό και umami (λέξη ιαπωνικής προέλευσης που δηλώνει ένα φαγητό με γεμάτη γεύση π.χ. μπέικον, ντομάτα, τυρί κτλ).