Back to Top

Σε 20 χρόνια η σοκολάτα θα στοιχίζει 2000 ευρώ

Ειδικοί αναλυτές της αγοράς εκφράζουν τον φόβο, ότι η γευστική αυτή απόλαυση μπορεί σε λίγα χρόνια να καταστεί πανάκριβη για τον μέσο καταναλωτή. 

Το 95% της παραγωγής κακάο  παράγεται στην δυτική Αφρική. Λόγω νέων ασθενειών από τις οποίες προσβάλλονται τα κακαόδεντρα και της μη αναπλήρωσης των γερασμένων δένδρων, η παραγωγή του μειώνεται συνεχώς. Αποτέλεσμα; Η τιμή του κακάο να σημειώνει ρεκόρ αύξησης του κόστους.

«Αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, σε 20 χρόνια η αυθεντική σοκολάτα από κακάο θα κοστίζει όσο και το χαβιάρι: από 2.000 ευρώ το κιλό και πάνω. Θα είναι τόσο δυσεύρετη και ακριβή ώστε ο μέσος καταναλωτής απλώς δεν θα μπορεί να την αγοράσει» εκτιμά ο Τζον Μέισον, εκτελεστικός διευθυντής και ιδρυτής του Συμβουλίου Ερευνών για την Προστασία της Φύσης, με έδρα την Γκάνα.

Η έλλειψη κακάο έχει πιο βαθιά  αίτια: Παρόλο που η τιμή του αυξάνεται συνεχώς, οι αγρότες που το καλλιεργούν, αμείβονται ελάχιστα από τις Πολυεθνικές που στη συνέχεια το αγοράζουν: «Γύρω στα 0,5 ευρώ την ημέρα κατά μέσο όρο» αποκάλυψε ο Τόνι Λας, πρόεδρος της Ενωσης Ερευνών Κακάου, στην ετήσια διάσκεψη της Βρετανικής Ακαδημίας Σοκολάτας.  Η ελάχιστη αμοιβή τους, δεν τους προσφέρει κίνητρο για να συνεχίσουν τη καλλιέργεια του.
.

Συντάκτης: Ευάγγελος Χόβολος