Back to Top

Η ιστορία της μπύρας Heineken

Δημιουργός της είναι ο 22χρονος Ολλανδός, Γκέραρντ Άντριαν Χάινεκεν.

Η άκρη του ιστορικού νήματος βρίσκεται 150 χρόνια πίσω, και πιο συγκεκριμένα στις 13.12.1863, όταν ο Γκέραρντ Χάινεκεν  αποφάσισε να αγοράσει σε τιμή ευκαιρίας μια ζυθοποιία στο κέντρο του Άμστερνταμ, η οποία υπήρχε εκεί από το 1592. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και ύστερα από προσωπικές τους επεμβάσεις, κατάφερε να αυξήσει σημαντικά την πελατεία του, προσελκύοντας σχεδόν όλη την αφρόκρεμα της πόλης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μεγάλη επιτυχία της μπύρας του οφειλόταν στην διαφορετική ζύμωσή της, που την έκανε πιο καθαρή και πιο γευστική. Σε αυτό βέβαια βοήθησαν όχι μόνο τα ταξίδια   που έκανε στην Ευρώπη για να εντοπίσει τις καλύτερες πρώτες ύλες, αλλά και το μοναδικό για τα δεδομένα της εποχής εργαστήριο που είχε δημιουργήσει. Με το πέρασμα των χρόνων, ανέλαβε τα ηνία της εταιρίας ο γιος του Χένρι Χαίνεκεν, ο οποίος αφιέρωσε πολύ χρόνο στην τελειοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας.

Παρόλο που ο  ανταγωνισμός εντάθηκε, η εταιρία κατάφερε να αντεπεξέλθει επιτυχώς σε οποιαδήποτε κρίση. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε το τμήμα διαφήμισης που αποφάσισε να δημιουργήσει ο εγγονός του ιδρυτή και δεύτερος κατά σειρά διάδοχος της ζυθοποιίας, ο Άλφρεντ ΧάινεκενΣήμερα, η Heineken είναι η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής μπύρας παγκοσμίως, μιας και προμηθεύει με μπύρες πάνω από 170 χώρες.
..

Συντάκτης: Ευάγγελος Χόβολος